Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Του Δημήτρη Σαράντου*


2027, Ελλάδα.
    Η οικονομική κρίση έχει αρχίσει να υποχωρεί. Οι κοινωνικές συνθήκες, αυτές που δημιούργησαν την μεγάλη κρίση, εχουν ομαλοποιηθέι και η κοινωνία αρχίζει να βγαίνει από τον άκρατο συντηρητισμό και απομονωτισμό, χάρις στις νέες ιδέες που έφεραν οι περίπου 1.000.000 επισττήμονες, που επαναπατρίστηκαν, μετά από λαμπρές καρριέρες που είχαν στο εξωτερικό όταν αναγκάστηκαν, νέοι τότε, από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 να καταφύγουν για να βρούν εργασία.. Η εισαγωγή φρέσκων ιδεών από τις “προοδευμένες” χώρες, συνέτεινε στην αλλαγή στάσης και στην Πολιτική.
    Η ανικανότητα των κομμάτων των τελευταίων δεκαετιών, η συνεχής άνοδος του λαϊκισμού, και η ελλειψη προοπτικής και λύσεων, οδήγησαν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2020 στην τεράστια αυξηση αδιαφορίας και αποχής από τα κοινά. Πολύ λίγα κόμματα αντέδρασαν και αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν, ώστε να δουλέψουν ορθολογικά, με στόχο την αποτελεσματικότητα. Έτσι, γύρω στο 2023, ο Λαός έχει αρχίσει να μεταμορφώνεται σε Πολίτες και αρχίζει να επιστρέφει στην Πολιτική
    Βασικά, δύο είναι τα κόμματα που κυριαρχούν στον πολιτικό στίβο.
    Το ένα, και με μεγαλύτερη εκλογική επιρροή, είναι ένα παλιό παραδοσιακό κόμμα, που είχε την ικανότητα να κατανοήσει τις ανάγκες της Χώρας, αλλά κυρίως, αισθανόμενο την ανάγκη να αυξήσει την εκλογική του επιρροή, έχει αναγκαστεί να προσαρμοστεί σε ρεαλιστικές λύσεις και σε, εν πολλοίς ειλικρινή επικοινωνία με τον λαο.
    Το δεύτερο κόμμα, Το “Νέα Πολιτική”, που είναι και δεύτερο σε αριθμό βουλευτών, είναι σχετικά νέο, ιδρύθηκε το 2018, και διεύρυνε τον δρόμο που είχε ανοίξει γύρω στα μέσα της δεκαετίας το '10 ένα μικρό πρωτοπόρο κόμμα, που ξεκίνησε προκαλώντας αναστάτωση στον πολιτικό κόσμο, και συζητήσεις ανάμεσα στους Πολίτες, μέ σημαία την Λογική, την Αποτελεσματικότητα, το Ήθος, και την έλλειψη Λαϊκίστικων μεθόδων. Το κόμμα εκείνο, πολύ έξυπνα στόχευσε σε ένα κομμάτι του Λαού, αυτό της μέσης τάξης, επαγγελματιών και ιδιωτικών υπαλλήλων υψηλού μορφωτικού επιπέδου, ανθρώπων σκεπτόμενων, που η υστερία δεν ήταν χαρακτηριστικό τους, που μέχρι τώρα δεν είχαν ενεργή σχέση με την Πολιτική. Το μεγάλο επίτευγμά του ήταν ότι κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα νέο κομμάτι συνειδητοποιημένων πραγματικών Πολιτών, που μέχρι τώρα δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι αποτελούν μια ξεχωριστή, σημαντική πολιτικά κατηγορία. Το κόμμα αυτό εξαφανίστηκε στις αρχές του 2018 λόγω λαθών απειρίας.
    Μέ βάση λοιπόν το δρόμο που άνοιξε το μικρό αυτό κόμμα, και με τις ίδιες ιδεολογικές αρχές, ξεκίνησε το νέο, η “Νέα Πολιτική”, αποτελούμενο από διακεκριμένα μέλη της κοινωνίας, και από αρκετά ικανά στελέχη του προηγούμενου. Εξετάζοντας και μαθαίνοντας από τα λάθη που οδήγησαν στην αποτυχία το προηγούμενο κόμμα, χάραξε σταθερές στρατηγικές προς τον δρόμο για τον Στόχο, και μία ευφυή επικοινωνιακή στατηγική, ώστε να επικοινωνήσει τις καθαρότατες πολιτικές του θέσεις στον λαό.
    Ξεκινώντας από την πιο πάνω περιγραφείσα κατηγορία των πολιτών, εξασφάλισε ένα πρώτο ποσοστό γύρω στο 7%, που ενισχυόταν σημαντικά από την δειλή στην αρχή, τάση επαναπατρισμού των ξενητεμένων επιστημόνων που συνεχώς αυξανόταν. 
    Εκμεταλευόμενο επικοινωνιακά την εμπιστοσύνη που άρχισαν να του δείχνουν και άλλα στρώματα του λαού, κατόρθωσε πλύ γρήγορα να αποκτήσει την δεύτερη θέση, με αυξητικές τάσεις, στη Βουλή.
    Τα υπόλοιπα κόμματα, παλαιας νοοτροπίας, ανίκανα να προσαρμοστούν, έχουν πλέον συρρικνωθεί σε ασήμαντα ποσοστά, εκτός από ένα, στον ευρύτερο χώρο του κέντρου, αποτέλεσμα συγχώνευσης ενός πρωην μεγάλου παίκτη στην πολιτική κατάντια των προηγούμενων δεκαετιών, και μερικών ασήμαντων κομματιδίων, που απορροφήθηκαν ολοσχερώς. Το κόμμα αυτό απευθύνεται στο κατώτερο κομμάτι του λαού, με παλιά λαϊκίστικα συνθήματα, αλλά η εκλογική του επιρροή δεν ξεπέρασε ποτέ το 7-8%.

    Οι προοπτικές για τη χώρα είναι πλέον ευοίωνες, η τάση να γυρίσει στην ευημερία συνεχώς επιταχύνεται, δεδομένου ότι πλέον οι κοινωνία έχει εν πολλοίς εξυγιανθεί και έχει αντιστραφεί η διάλυση που υπήρχε

    Το μόνο σύννεφο που πλανάται είναι μόνο η αυτοκαταστροφική τάση που ανέκαθεν χαρακτήριζε τον Έλληνα...


1 σχόλιο:

  1. Αισιόδοξες προοπτικές διατυπώνετε κ. Δημήτρη μου... Θα έλεγα "γύρω στο 2043, ο Λαός θα αρχίσει να μεταμορφώνεται σε Πολίτες και να επιστρέφει στην Πολιτική"

    ΑπάντησηΔιαγραφή