Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΑΠΕΙΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

Του Δημήτρη Σαράντου*

Οι εξελίξεις  στον κόσμο μας βαίνουν επιταχυνόμενες.
Σε κάθε τομέα, τεχνολογία, επιστήμη, κοινωνικές επιστήμες, εξελίξεις κοινωνικές, πολιτικές, διαπροσωπικές σχέσεις, τα πάντα αλλάζουν με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Και οι κακόμοιρες οι κοινωνίες είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν αυτό που οι ίδιες δημιουργούν !
Η παρακολούθηση των εξελίξεων απαιτεί όλο και περισότερο κεφάλαιο, και χρηματικό αλλά πάνω απ' όλα κεφάλαιο σκέψης. 
Αυτός που σκέπτεται, προσαρμόζεται ταχύτερα και επειδή η ταχύτητα είναι συστατικό της αλλαγής, επωφελείται πρώτος και πληρέστερα από τις Νέες Συνθήκες.
Και ισχύει για τα πάντα. Για κάθε τομέα. Εκτός....
...Εκτός από μία κατηγορία όπου εμπίπτουν οι εξ αποκαλύψεως κοσμοθεωρίες.
Εδώ εξ όρισμού δεν υπάρχει αλλάγή. Ο ακόλουθος πράττει αυτό που του απεκάλυψε ο Προφήτης. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Εκτός...
...Εκτός αν επιστρέψει στη γη ο Προφήτης και αλλάξει κάτι !
Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν και ορισμένες Πολιτικές θεωρίες, στην ολότητά τους ολοκληρωτικής φύσεως, σε μερικές από τις οποίες οι οπαδοί τους πάντα επιδίδονταν σε θεωρητικές συζητήσεις, σε διαφωνίες, σε αντιπαλότητες και αγεφύρωτες εχθρότητες μεταξύ τους, χωρίς να προσθέτουν τίποτα νέο !
Και επειδή οι πολιτικές αυτές ήταν ολοκληρωτικές, ένα βασικό στοιχείο τους αποτελούσε η Προπαγάνδα. που και αυτή η κακομοίρα προπαγάνδα έπρεπε να αλλάζει πρόσωπο, να εξελίσσεται, ακριβώς για να την καταλαβαίνουν οι εξελισσόμενες κοινωνίες ώστε να είναι αποτελεσματική. Οι εν λόγω όμως θεωρίες εξ αποκαλύψεως, έχοντας χαρακτηριστικό την εσωστρέφεια,  μέχρι σημείου αυτισμού,  ξέχασαν και αυτή την προπαγάνδα  στα παλιά καλά χρόνια. Στα χρόνια του εξαθλιωμένου, του εκμεταλλευμένου, πάμφτωχου, χωρίς δικαιώματα εργάτη ή κολίγου.
Θα ήθελα, να συμβάλλω λοιπόν με τις φτωχές μου γνώσεις ( άραγε άν οι γνώσεις σου είναι φτωχές σε αγκαλιάζουν οι θεωρίες αυτές ως πτωχό; ) στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μεθόδων προσεταιρισμού οπαδών.

1. Δεν πρέπει να απευθύνεστε στους ακροατές σας σαν να ζούσαν στα μέσα του 19ου αιώνα. Ξέρετε, δεν είχαν γεννηθεί τότε, και φυσικά δεν ξέρουν τι εννοείτε.

2. Οι προφήτες σας που σας αποκάλυψαν την αλήθεια, σας την αποκάλυψαν για να τη διαδώσετε ολόκληρη στον λαουτζίκο. Το να του λέτε μισές λέξεις και να του κρύβετε τις άλλες μισές, τον προσβάλλετε, και δεν μαθαίνει τίποτα.

3. Δείξτε στον Κυρίαρχο Λαό ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για τη μόρφωσή του. Αν έχετε πρωτοποριακές ιδέες που θα τον βοηθήσουν με ένα χωνί να μπουν όλες οι γνώσεις του κόσμου στο εγκέφαλό του σε δέκα λεπτά, χώρίς να χρειάζονται εξετάσεις και άλλα εμετικά, μοιράστε χωνιά με μία σακκούλα με γνώσεις, και οδηγίες πως να το κάνουν. Μην ξαναανφέρετε ΠΟΤΕ τις λέξεις "διάβασμα" και κυρίως "εξετάσεις". Εσείς δεν θα περάσετε τις εξετάσεις.

4. Χρησιμοποιήστε την τηλοψία με διακριτικότητα. Η τηλεοπτική εξύψωση του Μεγάλου Τιμονιέρη με τους Στρατηγούς του να τον ακολουθούν κρατώντας ένα σφυρί και ένα δρεπάνι δεν αποδίδουν. Τουλάχιστον βάλτε τους στο χέρι να κρατούν μία αυτόματη σφυροπρέσσα και μία θεριζοαλωνιστική. Ή ακόμη καλύτερα, ένα λάπτοπ, αφού σιγουρευτείτε ότι ξέρουν να το κρατούν με τον σωστό τρόπο.

5. Η Τέχνη είναι μεγάλο εκφραστικό μέσον, που τραβάει τα βλέμματα και , όταν είναι άξια του ονόματός της, τραβάει και το μυαλό. Μη την βάζετε να δείχνει εργάτες και άνεργους να στριμώχνονται σε μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις. Το στρίμωγμα δημιουργεί πίεση και λιποθυμίες. Δεν θέλετε να χάσετε ψήφους επειδή κάποιοι λιποθύμησαν .

Νομίζω, σαν αρχή, είναι αρκετές οι συμβουλές προπαγάνδας πους σας παρέθεσα. 'Αλλωστε είναι γνωστή η ικανότητα αργής κατανόησης νέων ιδεών από μέρους σας.
Στη διάθεσή σας για ό,τιδήποτε χρειαστείτε. Επί πληρωμή ! είναι γνωστό το τσιτάτο ενός εκ των πρωτοπόρων, ότι
 " Ο καπιταλιστής είναι ικανός να σου πουλήσει το σκοινί που θα τον κρεμάσεις".

Υ.Γ. Το πιό πάνω άρθρο έχει μία χιουμορίστικη ελαφράδα και δεν σκοπεύει να προσβάλλει καμία συγκεκριμένη πολιτική πτέρυγα, που εκ βλακείας θα το εξελάμβανε ότι την αφορά. Ξέρουμε άλλωστε ότι η βλακεία είναι μία ιδιότητα διαδεδομένη στον πολιτικό κόσμο. Σε κάθε απόχρωση.


*Ο Δημήτρης Σαράντου είναι Πολιτικός επιστήμονας και Οικονομολόγος.

1 σχόλιο:

  1. Ωραίο!! Και επειδή εκτιμώ την χιουμοριστική σου ελαφράδα, δεν θα σου πουλήσω - καπιταλίστρια ούσα - σκοινί για να σε κρεμάσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή