Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

ΚΟΥΚΛΕΣ !

Του Δημήτρη Σαράντου


Περήφανος, κρατώντας στην αγκαλιά του όμορφες, γελαστές και περήφανες υπάρξεις που ευτύχησαν να βρεθούν μαζί του, ποζάρει σε φωτογραφίες το ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης.
Και την περηφάνεια του αυτή την μοιράζει σε κάθε μέσο ενημέρωσης, για να την δουν και να θαυμάσουν την κουλτούρα του οι υπήκοοι, να βγούν λίγο πιό πάνω από την καθημερινότητά τους.

Δεν με ενοχλεί η κουλτούρα ενός ασήμαντου ανθρωπάκου, που σε λίγο καιρό θα επιστρέψει στην ασημαντότητα. Δεν με ενοχλεί που ο ασήμαντος και άσχετος είναι υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού μιας κυβέρνησης. Εμείς οι ίδιοι την αναδείξαμε με την ψήφο μας, εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι για τα αποτελέσματα.
Με ενοχλεί που εμείς οι ίδιοι ρουφάμε και καταναλώνουμε αυτές τις φωτογραφίες, και πολλές παρόμοιες.
Με ενοχλεί που εμείς οι ίδιοι θεωρούμε φυσιολογικό να ανακατεύεται, και κυρίως να το κάνει γνωστό, ένα δημόσιο πρόσωπο με την υποκουλτούρα.
Με ενοχλεί που η υποκουλτούρα, όποια μορφή και να έχει, είναι πλέον η μόνη μορφή κουλτούρας που υπάρχει στη συνείδησή μας.
Με ενοχλεί τέλος, ότι η υποκουλτόυρα αναδεικνύεται και προβάλλεται με τέτοιες ενέργειες από την ηγεσία της Χώρας. Γίνεται πλέον “Επίσημη”.

Ξέρετε, ο ρόλος της Ηγεσίας δεν είναι μόνο να διαχειρίζεται τα οικονομικά, να σχεδιάζει την εξωτερική πολιτική, να ορίζει την καθημερινότητα του λαού. Ο ρόλος κάθε ηγεσίας είναι και να “τραβάει” τον λαό προς τα πάνω. Να είναι μπροστάρης στην διαδικασία ανέλιξης της ποιότητας του λαού. Πρωτεργάτης στη μετατροπή του “λαού” σε “Πολίτες”. Δύσκολο... δυσκολότερο όταν έχεις ενα λαό με χαρακτηριστικά μικρού παιδιού, που απαιτεί από την ηγεσία – πατέρα όλα όσα ο ίδιος θεωρεί δεδομένα πως πρέπει να αποκτήσει.
Η εύκολη εξουσία, που διασφαλίζει και την επανεκλογή, είναι να πας με τα νερά του λαού. Να ακολουθήσεις. Να περπατάς πίσω από τον “Κυρίαρχο Λαό“ . Έτσι λοιπόν, πολλά χρόνια τώρα, επισημοποιήσαμε την λοβιτούρα. Έτσι λοιπόν, πολλά χρόνια τώρα, το εθνικό μας μότο ήταν το “Τσοβόλα δώστα όλα”. Έτσι αργότερα η Χώρα μας έγινε Νο 1 σε εισαγωγές Cayenne.
Έτσι όμως φτιάξαμε μία κοινωνία βουτηγμένη στο κυνήγι του εύκολου χρήματος. Που “ξέρει” ότι όποιος έχει χρήμα, το απέκτησε μόνο με πλάγιους τρόπους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την απατεωνιά για να αποκτήσεις πλούτο. Εύκολα, άκοπα και χωρίς σκέψη...

Η κουλτούρα προϋποθέτει και συγχρόνως καλλιεργεί ένα πράγμα : Τη Σκέψη.
Ας το σκεφτούμε...


Ο Δημήτρης Σαράντου
είναι Πολιτικός Επιστήμων
και Οικονομολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου